Plovoucí sál

Umístění mezi třemi vybranými zadavatelem.

Zadáním návrhu bylo navrhnout plovoucí sál sloužící pro konání koncertů spadajících do kategorie Fine Arts s kapacitou přibližně 500 osob.

Sál by dle zadání měl být variabilní a v případě povodní přepravitelný do povodňového přístavu. Z této skutečnosti vycházely rozměrové omezení, kdy byl stanoven maximální rozměr pontonu na 54,5 x 10,6 x 4,5 m (dxšxv) s maximálním ponorem prázdného objektu 1,2 m.

Tyto restrikce byly omezujícími limity návrhu.

Koncept návrhu vycházel z lokality místa a funkce stavby. Stavba má podobu lipového listu, který spadl na hladinu vody ze Slovanského ostrova. Lípa je národním stromem, její list se tak stává symbolickým doplněním Národního divadla.

Plovoucí sál byl navržen jako sál multifunkční. Přes den může sál sloužit pro různé činnosti od přednášek přes vystoupení až po sportovní akce nebo pořádání jarmarků či malých trhů.

Plocha jeviště je navržena stupňovitě tak, aby jednotlivé výškové stupně mohly být využity pro sezení, ale i pro zmiňované jiné aktivity.

V případě potřeby lze hlediště vybavit 420 sedadly a navýšit tak kapacitu na 480 míst pro sezení.

Objekt plovoucího sálu je napojen na technický tunel Národního divadla, kde najdeme foyer s posezením, toalety a sklady pro sedadla a vybavení. Zázemí pro účinkující je uvažováno přímo v prostorách Národního divadla.

Přístup do sálu samotného je pro návštěvníky veden přímo z nábřeží v podobě schodů, které navazují na molo vedoucí k listu.

  • Autor

    Vojtěch Vejvoda

  • Vedoucí projektu

    ČVUT FSv

  • Vizualizace

    Vojtěch Vejvoda

  • Lokalita

    Praha - Žofín

  • Projekt

    2020