Návrh pergoly a zahrady

Cílem studie bylo navrhnout revitalizaci zahrady v Městečku u Poříčí nad Sázavou. Objednavatel si přál zahradu revitalizovat v rozvolněném, střídmě upraveném stylu. Na zahradě měl být zachován velký podíl zatravněných ploch, které měly být pouze místy zpevněny v podobě lineárních šlapáků. Na vyvýšené terase přilehlé západní straně domu si objednavatel přál navrhnout pobytovou pergolu s vířivkou. Dalším požadavkem bylo umožnit parkování sběratelských kusů automobilů a zamezit přímému pohledu z ulice na pozemek.

ZAHRADA

Návrh vycházel z požadavků klienta. Po obvodu zahrady byl navržen živý plot v podobě bylin, keřů a nižších stromů. Kolem domu byly navrženy chodníky z lineárních betonových šlapáků. Podíl zatravněných ploch byl z velké části zachován. Navržena je pouze mlatová cesta přilehlá k jižní straně domu, tato cesta se rozšiřuje v plochu parkoviště pro sběratelské kusy aut. Kolem stávajících stromů jsou navrženy štěrkové záhony kvůli snadnější údržbě zatravněných ploch.

PERGOLA

Koncept pergoly vychází z přání klienta, který chtěl navrhnout pergolu s posezením pro 8 osob, s místem pro gril a s uzavíratelnou částí s vířivkou.

Proporce kryté a otevřené části pergoly je navržena v poměru zlatého řezu. Půdorysné rozměry obdélníkové pergoly jsou 3×9,22 m, tedy zastavěná plocha vyhází na 27,66 m2.

Krytou část s vířivkou je možné zcela uzavřít pomocí posuvných oken.

K pergole přiléhá dřevěná terasa.

  • Autor

    Vojtěch Vejvoda

  • Spoluautor

    J. Votrubová

  • Vizualizace

    Vojtěch Vejvoda

  • Lokalita

    Městečko u Poříčí nad Sázavou

  • Projekt

    2020